Egy, kettő, három, négy, kedves sperma fürge légy! (x)
Spira Eszter
2022. november 11.

Amikor a gólya nem kopogtat be időben egy párhoz, általában a női partner az, akit először kivizsgáltatnak, hogy megtalálják a késedelem okát. Pedig sokszor a „hiba“ nem a leendő édesanya készülékében van. Manapság a családalapítási kedv és/vagy hajlandóság jellemzően a huszas éveinről áttolódott a harmincas éveink közepére. De nem ritka az sem, hogy a negyvenes éveink elején döntünk úgy, hogy kisbabát szeretnénk. Férfiaknál pedig a határ a csillagos ég, már ami a családalapítási kedv eljövetelét illeti. De vajon a férfiak nemzőképessége is (hasonlóan a mi fertilitásunkhoz) változik az idő előrehaladtával? És, ha igen, mit tehetünk ellene?

A meddő párok száma folyamatosan emelkedő tendenciát mutat világszerte. Az okok korábbi arányaihoz képest azonban változás figyelhető meg; a meddő kapcsolatok 50%-ában a férfinál található a meddőség oka. A férfi meddőség kórismézése és kezelése az utóbbi években jelentősen fejlődött. Még nagyobb ütemben haladt előre az asszisztált reprodukció (ART). Mindezek maguk után vonták az idősebb párok gyermekigényének növekedését. Egyre több idősebb korú férfi vizsgálatára kerül sor. Az elmúlt 8 évben a 15 és 50 év közötti apák száma 15%-al csökkent, míg az 50 év feletti apák száma, több, mint 50%-al növekedett.




A férfiak öregedése során a megtermékenyítő képesség nem szűnik meg, de ma már tudjuk, hogy jelentősen csökken.  

Az ondó (ejakulátum) mennyisége

A nemzetközi irodalmi adatok és tanulmányok szerint az ejakulátum mennyisége az életkor előre haladtával váváltozik és egyértelműen az a következtetés vonható le, hogy az életkorral az ondó mennyisége csökken. Az ondó mennyiségének csökkenése a 30 és 50 éves korosztály paramétereit összehasonlítva 20-30%. 

A hímivarsejtek (spermiumok) száma

Az összegző tanulmányok és összevető analízisek alapján megállapítható, hogy az életkor a hímivarsejtek milliliterenkénti számát nem befolyásolja.

A hímivarsejtek mozgása

 A hímivarsejtek mozgása esetében azonban más a helyzet. Idősebb férfiak ondójában a hímivarsejtek mozgása károsodott a fiatalabbakéhoz képest. A paraméterek eltérése jelentős mértékű. 

Terhességi arány

Bizonyított, hogy a férfiak életkorának növekedésével a terhességi arány csökken, megnyúlik a terhesség kialakulásáig eltelt idő, közel 20%-al a 30-as és az 50-es korosztály összehasonlításában. Romlik az a mutató is, mely bizonyos idővel a vizsgálatot követően vizsgálja, hogy kialakult-e terhesség.

A változások okai

Az ondó mennyiségének csökkenése több okkal is magyarázható. Ismertek az idősödés hormonális változásai, melyek lényege az a végeredmény, hogy a rendelkezésre álló biológiailag hasznos férfi nemi hormon szint (tesztoszteron) csökken. Az ondó mennyiségének legfőbb összetevője az ondóhólyag és a prosztata (dülmirigy) váladéka. Az életkor előre haladtával az ondóhólyag működése csökken, elégtelenné válhat. A prosztatában a fehérje - és a víztartalom növekszik, a simaizom sorvad. Mindezek magyarázhatják az ondó mennyiségének csökkenését.

Ugyanezek az okok a mozgási eltérések hátterében is állhatnak.

Összességében tehát az idősödő férfiak fertilitási esélyei romlanak, a terhességi arány csökken, a terhesség kialakulásáig eltelt idő növekszik 

 

Ezzel az első általunk feltett kérdést már meg is válaszoltuk. De hogyan állíthatjuk meg a férfiak ketyegő biológiai óráját? Mit tehetünk azért, hogy fertilitásukat megőrizzük?

 

A tudomány a barátunk, de vajon az időt képes megállítani?

A tudomány és technika fejlődésével lépést tartó tudatos férfiak számára az élethosszig tartó termékenység megőrzésére kínál forradalmian új megoldást a Krio Intézet Manfinity szettje. A spermabankolásban világszerte megjelentek már az otthoni mintaadó szettek, azon okból, hogy a spermium tárolás szolgáltatást a lehető legkényelmesebbé és legdiszkrétebbé tegyék ügyfeleik számára. Ezzel a trenddel lépést tartva vezette be a Krio Intézet idén ősszel Magyarországon egyedülálló módon Manfinity szolgáltatását. Tekintse meg a részleteket az alábbi weboldalon!



 

Ez a merőben új technológia lehetővé teszi a hímivarsejtek megőrzését a tudatos családtervezés érdekében mindazon férfiak számára, akik a saját kezükben akarják tartani jövőjük alakulását.  Máshogy fogalmazva: kicselezi az idő múlásának tényét.

Szemben az eddigi hagyományos spermabankolással a Manfinity otthoni mintaadó szett lehetőséget biztosít az otthon történő spermium minta gyűjtésre a hímivarsejtek spermabankban történő korlátlan idejű tárolásához. 

A Manfinity szett garantáltan a legkényelmesebb, legegyszerűbb és leggyorsabb módja a hímivarsejt minta gyűjtésének. 

Továbbá az otthoni mintaadás előnye a jobb minőségű, és nagyobb mennyiségű ivarsejt minta lehetősége. Az otthoni mintaadás további pozitív előnye, hogy lelkileg sem megterhelő, hiszen a mintaadásra otthon, nyugodt környezetben kerül sor megőrizve ezzel a mintaadó intim szféráját.

Egyetlen alkalommal adott ondó minimum 6 egység fagyasztható, így – ha a későbbiekben gond adódna a nemzőképességgel – az eltárolt mintával jó eséllyel lehet akár több alkalommal is próbálkozni.

 

 

Kinek ajánlják ezt a szolgáltatást?

 

A Manfinity szolgáltatást minden olyan egészséges férfinak ajánlják, aki felelősen gondolkodik a jövőről és biztosítani akarja a családalapítás lehetőségét váratlan események bekövetkeztekor is. Mottójuk: A jövő kiszámíthatatlan – a gyermekvállalás ne legyen az! 

A Krio Intézet Spermabank és Férfi Egészségközpont már több mint 20 éve, 1998 óta végzi spermiumok saját célú fagyasztását és fagyasztva tárolását. Budapesti, akkreditált laboratóriumukban ügyfeleik megbízásából több ezer hímivarsejt mintát tárolnak mélyfagyasztva.  

 

 Akkor hogyan és hová küldhetem a spermát?

 

A Krio Intézet online felületén egyszerűen és gyorsan megrendelhető a Manfinity mintaadó szett (a webshop elérhető itt) amelyet futárszolgálat kézbesít otthonába, majd a mintaadást követően a szett visszaküldése is futárszolgálattal történik. A mintaadó szett beérkezését követően az Intézet kiértékeli és eltárolja a hímivarsejt mintát ameddig csak igény van a tárolásra.