Elveszik a kedvet a szextől a fogamzásgátló tabletták...
Várszegi Viktória
2010. december 13.

Az Ohio State University College of Medicine kutatói 50 szexuálisan aktív nőt vizsgáltak, akik vagy fogamzásgáló tablettával vagy csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátló injekció segítségével védekeztek. A tabletta hatására fokozzódik a tesztoszteron kötő fehérje termelődése a májban. Ezen fehérjék megkötik, így hatástalanítják a vérben keringő szabad tesztoszteron hormonokat. Ezzel szemben, a csak progeszteront tartalmazó injekciók nem hatnak ezen fehérjék termelődésére.

A nőknek egy kérdőívet kellett kitölteniük (Female Sexual Function Index (FSFI)), ennek segítségével mérték fel szexuális vágyukat és kielégülésük mértékét. Ugyanakkor megmérték vérük ösztrogén és tesztoszteron szintjét is. A szabad tesztoszteron szintje jelentősen magasabb volt az injekcióval védekezőknek, ennek ellenére nem tapasztaltak jelentős különbséget a két csoport válaszaiban.

A tanulmány során a kérdőívek eredményeit nem hasonlították össze olyan kontroll csoport eredményeivel, akik nem alkalmaztak hormont védekezésük során. Az eredményekből kiderült még, hogy a tablettával védekező nők általában tanultabbak, nagyobb valószínűség szerint soha nem voltak még terhesek, nincs gyermekük, mint az injekcióval védekező társaiknak.

Mindkét csoportban jellemzően állandó partnekkapcsolatok voltak, körülbelül ugyanolyan régen alkalmazták a fogamzásgátlásnak ezt a formáját (átlagosan 4-5 éve). A kutatók igyekeztek kiegyenlíteni a gyerekek számából adódó különbségeket, mely egyébként jelentősen befolyásolja a szexuális indíttatást. Meglepő, de a tanumány nem fedte fel egyértelműen a csökkent szexuális kielégülés és a fogamzásgátló tabletták közötti kapcsolatot!