Influenza
Várszegi Viktória
2012. január 6.

Hogyan terjed az influenza?

Az influenza vírus cseppfertőzéssel, a levegő közvetítésével adódik tovább – ezért van az, hogy a huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodók szinte garantáltan elkapják egymásról a betegséget.

Tudtad?
Sokan hiszik, hogy akinek erősebb az immunrendszere, az kevésbé fogékony az influenzás megbetegedésekre is – tetszetős elképzelés, kár, hogy csak mítosz… Az viszont tény, hogy a jobb ellenállóképességgel rendelkező emberek jóval könnyebben átvészelik az ilyen jellegű megbetegedéseket, mint kevésbé fitt társaik.

Mi a különbség az influenza és a nátha között?

A vírusos betegségekre – legalábbis az első néhány napban – a vízszerű, bőséges orrváladékozás jellemző, amely később, ahogy a kis beteg gyógyul, fehéressé és sűrűbbé válik, ezzel szemben a bakteriális eredetű fertőzések esetében zöldes/sárgás gennyes váladékozás tapasztalható. Az influenzát emellett hirtelen fellépő magas láz, jellegzetes végtagfájdalmak és általános, akár hosszú hetekig tartó kimerültség jellemzi. A "megfázás", hivatalos nevén felső légúti hurut tünetei – torokfájás, tüsszögés, nátha és köhögés – fokozatosan, és többnyire az imént említett sorrendben alakulnak ki. Ritkán jelentkezik láz, inkább a hőemelkedés jellemző, de ez sem törvényszerű, lehet, hogy egyáltalán nem kell ilyesmivel számolni.

Gyermekeknél milyen tünetei vannak?

Annak ellenére, hogy az influenza és a nátha tünetei markánsan különböznek egymástól, kisgyermekeknél – különösen abban az időszakban, amikor még nem tudják elmondani panaszaikat – néha nehéz felismerni, melyikről is lehet szó. A fentebb felsorolt jellegzetes tünetek mellé olykor hányás/hányinger vagy hasmenés is társul a piciknél. További különbség, hogy a felnőttekhez képest meglepően rövid időn belül felszökhet a gyermekek láza. Jó hír viszont, hogy a kisebbek rendszerint rövidebb idő alatt átvészelik az influenzát; ameddig egy felnőttnek akár hetekbe is telhet, míg visszatér az ereje, addig egy gyerkőcnek általában elég egy hét mindehhez.

Az influenza átlagos lefolyása gyermekeknél:
A betegség kezdetén gyakran magasra felszökik a gyermekek láza, ez az állapot többnyire két-három napig tart, ezután hőemelkedéses napok következnek, majd a lábadozásé a főszerep. Tünetek: végtaggyengeség, torokfájás, tüsszögés, vízszerű orrváladékozás, köhögés, esetleg hányinger/hányás és hasmenés.

Mi a helyzet a csecsemőkkel?

Szerencsére viszonylag ritka az influenzás megbetegedés a csecsemők körében, azonban – ha bekövetkezik – súlyos következményekkel járhat, és sajnos gyakran igényel kórházi kezelést. A tünetek is megtévesztőek lehetnek, a láz, kiváltképp a magas láz kevéssé jellemző, azonban sokszor jelentkezik hányás, étvágytalanság és feltűnő aluszékonyság.

A szoptatás segítségével természetes ellenanyagokhoz jut a kisbaba:
Az anyatej speciális védőfaktorainak köszönhetően a szoptatott babák általában hamarabb, illetve könnyebben átvészelik az influenzás megbetegedéseket (is). Itt kell megjegyezni, hogy a fertőzéseket is ritkábban kapják el: a cumisüvegeket, cumikat nehéz ilyen szempontból higiénikusan tisztán tartani, felületükön könnyen tapadnak meg és adódnak át a különböző kórokozók, ezért a tápszerek és más folyadékok értelemszerűen fokozzák a fertőzésveszélyt.

Betegen is lehet, sőt ajánlott szoptatni:
Az anyatej védelmet biztosít a babának a betegségekkel szemben. A mama pontosan azok ellen a vírusok ellen termel ellenanyagot, amelyeknek a pici (is) ki van téve, ezek a fontos ellenanyagok pedig az anyatejjel jutnak át a kisbaba szervezetébe. Maga az anyatej nem vírusos, gyakori kézmosás és a patikákban kapható egészségügyi maszk használatával minimálisra csökkenthető a fertőzésveszély.

Milyen szövődményei lehetnek az influenzának, illetve hogyan előzhetjük meg ezeket?

A középfülgyulladás, a gyermekkori asztma, illetve a hörghurut és a tüdőgyulladás tartoznak a leggyakoribb problémák közé, ezt elkerülendő – bár biztosra nem mehetünk - nagyon fontos, hogy a tünetek fellépte után 48 órán belül orvoshoz kerüljön a gyermek. Helytelen diagnózist követően, illetve ennek hiányában elhúzódhat a betegség, és nagyobb a súlyos szövődmények kialakulásának kockázata is. Az influenza lehetséges szövődményeivel a szülők többsége tisztában van, azt azonban kevesen tudják, hogy néha akár a megfázásnak is lehetnek hasonló következményei. Ha elmúlik a tüsszögés, abbamarad a nátha, de csemeténk továbbra is orrhangon beszél, szörcsög, stb. több mint valószínű, hogy a váladék az arc, a homlok vagy a füljárataiban rekedt. A távozni nem tudó váladék pangása gyulladáshoz vezet.