Szénhidrátszegény diéta
Várszegi Viktória
2012. április 27.

A csökkentett szénhidrátbevitelen alapuló diéták segítségével – ilyen például az idehaza is egyre népszerűbb Atkins-módszer – hosszabb távon jelentős fogyás érhető el, méghozzá úgy, hogy eközben a szervezetünknek is jót teszünk, hiszen a visszafogottabb szénhidrátbevitel a vércukor- és a koleszterinszintet egyaránt csökkenti. A tartós szénhidrátszegény táplálkozás további előnye, hogy segítségével a testzsír-százalék épül le elsősorban, így a diéta megfelelő intenzitású és rendszeres testmozgással kombinálva remek alakformálási stratégiának bizonyul.

Tény:

Két azonos kalóriatartalmú fogyókúrás étrend hosszabb távon történő alkalmazása esetén, a szénhidrátszegény táplálkozás vezet nagyobb mértékű testsúlycsökkenéshez, segítségével kedvezőbbé válnak – a megjelenés és az általános egészségi állapot szempontjából sem mellékes - testzsír-százalék értékek, és jelentősebben csökken a szervezet vércukor és koleszterin szintje.

A rosttartalmú ételek akadályozzák a cukor felszívódását:

A szénhidrátoknak két fő csoportjuk van, az összetett szénhidrátok, illetve az egyszerű és a kettős cukrok. Előbbieknek, az összetett, szénhidrátoknak fontos szerep jut az egészséges táplálkozásban, ezek azok a bizonyos diétás rostok és keményítők. A magas rosttartalmú ételek hátráltatják a cukor felszívódást, csökkentik a koleszterinszintet és kedvezően befolyásolják a szervezet inzulinérzékenységét – röviden kifejezve, az optimális táplálkozás egyik alappillérének tekinthetőek. A teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerekben, valamint a zöldségekben és a gyümölcsökben található belőlük a legtöbb.