Több a beteg baba, vagy pontosabb a statisztika?
Várszegi Viktória
2009. március 23.

Csáky-Szunyogh Melinda, a Veleszületett Rendellenességek Országos Felügyeletének vezetője hangsúlyozta, hogy ezekben az adatokban a legsúlyosabb rendellenességektől - mint például a súlyos szív vagy velőcső záródási rendellenességek - a legenyhébbekig - például lenőtt nyelv vagy a könnycsatornák zártsága - minden benne van. Az elmúlt tíz évben a regisztrált rendellenességek száma mintegy harminc százalékkal nőtt, ez azonban Csáky-Szunyogh Melinda szerint nem azt jelenti, hogy ennyivel több beteg gyermek született, csupán javult az adatszolgáltatás, mert az orvosok rendszeresebben jelentik ezeket az eseteket. Néhány éve pedig már a magzati korban felismert problémákat akkor is rögzíteni kell, ha a gyermek végül nem születik meg élve.

A jogszabály szerint a szülők a terhesség huszonnegyedik hetéig dönthetnek úgy, hogy megszakítják a terhességet, ha tudni lehet, hogy valamilyen rendellenességgel születne meg a baba. Siklós Pál szülész-nőgyógyász ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy bár nagyon sok mindent ki lehet szűrni, sőt van, amit ki kell tudni szűrni, mint például a végtaghiányos betegségek, de vannak olyan elváltozások is, amelyeket az ultrahangos vizsgálat nem képes kimutatni, ilyenek a különböző anyagcserezavarok vagy az érfejlődési rendellenességek.

Ha bármilyen súlyos fejlődési rendellenességre derül fény, az orvosnak kötelessége közölni, de javasolni semmiképpen sem javasolhatja a szülőknek, hogy a törvény szerint legkésőbb a huszonnegyedik hétig elvetethetik a magzatot. Czeizel Endre genetikus példaként azt említette, hogy a múlt évben négy szájpadhasadékos magzattal találkozott, amiből hármat elvetettek a szülők, de ezzel maga a genetikus egyáltalán nem ért egyet, mert ezt az elváltozást ma már nagyon szépen lehet gyógyítani. Ugyanakkor a fejlődési rendellenességek fele, mint például a nyitott gerinc és számos szívbetegség megelőzhető lenne a magzatvédő vitaminokkal, mert ezen rendellenességek hátterében legtöbbször a folsav és egyes B vitaminok hiánya állhat. Czeizel Endre nem érti, számos országgal ellentétben az OEP miért nem támogatja a magzatvédő vitaminokat, miközben a nyitott gerincű magzatok elvetetését igen.

A kutatók abban biztosak, hogy stresszes munkahely nem, de a dohányzás, az alkohol és a környezeti hatások okozhatnak fejlődési rendellenességet!

Forrás: MR1