A közkeletű elképzelés, mely szerint a baba elszívja az anya szervezetéből vagy fogaiból a kalciumot nem, illetve csak részben igaz. Ha a kismama gondoskodik a megfelelő – azaz a baba igényeit is kielégítő – kalciumbevitelről, a pici fejlődéséhez szükséges mennyiség nem a szervezettől vonódik el.
Fotó: youqueen.com
Az azonban igaz, hogy a leendő édesanya anyagcseréjében és hormonháztartásában hatalmas változások történnek, a változások pedig a szájüreget is érintik:
-
A nyál mennyisége megnövekszik, de antibakteriális, semlegesítő hatása erőteljesen csökken, ráadásul – különösen az első harmadban, a visszatérő hányás, hányinger következtében – savasabbá is válik.
-
A baktériumok mennyisége is nő az ínybarázda mentén, illetve a szervezet immunválaszai is megváltoznak.
-
A szájnyálkahártya hajszálereinek áteresztőképessége is más lesz, valamint a fogakat rögzítő kollagén rostok is fellazulnak.
-
A kalciumhiány összetéveszthetetlen jelei közé tartozik a fogak állapotának radikális romlása. Sokan azt gondolják, mindez természetes velejárója a terhességnek, pedig a kalciumhiány egyik legszembetűnőbb jeléről van szó. Ugyanez vonatkozik a csontozatra, pontosabban csontsűrűségre is. Távolról sem igaz, hogy azoknak a nőknek, akik két-három gyermeket szültek életük során, idős korukban törvényszerűen szembe kellene nézniük a csontritkulással. Kevésbé ijesztő tünetek – talán kevésbé is figyelünk rájuk – a gyakori izomgörcs vagy izomrángás, pedig ezek a jelek is utalhatnak kalciumhiányra.
D-vitamin hiányában nem tud hatékonyan felszívódni!
Fontos tudni, hogy szervezetünk csak részben képes hasznosítani a kalciumot; a felszívódás sikeressége függ az elfogyasztott élelmiszer fajtájától, illetve más, a kalcium beépüléséhez szükséges anyagok, elsősorban a D-vitamin jelenlététől. A D-vitamin segíti a csontosodás folyamatát - fokozza a kalcium felszívódását a belekben –, illetve fontos szerepe van a szervezet általános védekezőképességének alakulásában is. A szájon át szedhető D-vitamin szintetikus eredetű, s mint ilyet, a szervezet előnytelenebbül hasznosítja, mint a természetes úton nyerhető D3-vitamint. Az óvatos napfürdő – szigorúan a reggeli vagy késődélutáni, nyáron koraesti órákban – jót tesz; segíti a D3-vitamin termelődését, erősíti az immunrendszert, ráadásul boldogsághormonokat szabadít fel! :)
A kalcium felszívódását befolyásoló további tényezők:
-
Az ásványi anyag nagy mennyiségben ürül a vizelettel. A túlzott fehérjebevitel hatására tovább fokozódik a vizelettel távozó mennyiség, de a kelleténél alacsonyabb fehérjebevitel esetén is hasonló a helyzet...
-
A kávé és a fekete tea, illetve a magas koffeintartalmú italok gátolják a kalcium felszívódását. (Már napi 2-3 csésze kávé elfogyasztása is jelentős változást okoz, kb. 100 milligrammal emeli a kálciumszükségletet.)
-
A foszfor és az oxalátok ugyancsak gátolják a kalcium felszívódását. Az olyan ételek, mint a spenót, a rebarbara vagy a cékla – melyek nagy mennyiségben tartalmaznak oxálsavat – negatívan befolyásolják a kálciumfelvételt. (Vagyis hiába készítjük sok tejjel a spenótot, a benne található oxalátok gyakorlatilag oldhatatlan elegyet alkotnak a tej kálciumával!)
-
A teljes kiőrlésű gabonafélékkel is óvatosan kell bánni; a gabonákban található fitinsav szintén oldhatatlan, illetve kevéssé oldódó komplexet alkot a kalciummal.
Szükséges napi kalciumbevitel:
-
Felnőttek: 800 mg;
-
Várandós és szoptatós kismamák: 1200 mg;
-
Gyermekek: 800-1000 mg.
Természetes források:
-
A tejtermékek mellett, a leveles zöldség- és fűfélék is nagyon sok természetes kalciumot tartalmaznak, de az olajos magvak (mandula, mogyoró, stb.), a hüvelyesek (zöldbab, feketebab, borsó), a hagyma, a zeller, az avokádó vagy a szezámmag is a kalciumban gazdag élelmiszerek közé sorolhatók.
-
Tejtermékek;
-
Halak (konzerves és friss halak egyaránt);
-
Zöld, illetve leveles zöldségek (kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli);
-
Olajos magvak (pisztácia, dió, mogyoró, mandula, szezámmag);
-
Mák;
-
Kálciummal dúsított élelmiszerek.
Miben, mennyi?
-
100 ml tej: 120 mg
-
100 ml joghurt: 220 mg
-
100g banán - 110 mg
-
100g mák – 968 mg
-
100g olajos hal – 270 mg
-
100g sajt – 400 mg
-
100g kalács – 52 mg
-
100g paraj – 133 mg
-
100g petrezselyem – 245 mg
-
100g bab – 106 mg
-
100g szója – 200 mg
Cikkünk szigorúan tájékoztató jelleggel íródott, nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot!