Hízás a várandósság alatt – mennyi az ideális?
Várszegi Viktória
2015. augusztus 11.

Az, hogy ki mennyit hízhat, alapvetően a várandósságot megelőző testsúlyán múlik, azonban a gyors, nagyarányú súlygyarapodás mindig veszélyes, elsősorban a terhességi cukorbetegség/magas vérnyomás kialakulásának magasabb kockázata miatt. 

Energia és tápanyag, két különböző fogalom!

Többletenergiára csak a terhesség középidejétől, leginkább utolsó harmadától fogva lesz szüksége a babának, ráadásul ilyenkor sem sokra; ezekben a hónapokban is csak mindössze 10-12 százalékkal emelkedik a napi energiaszükséglet.

A megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokra (vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre) viszont állandó az igény:

- fehérjékből 20, folsavból 30, B2 vitaminból 36-40, kalciumból 30, jódból 15, cinkből 25 százalékkal magasabb;
- vasból pedig a babavárást megelőző időszak kétszerese a kismama napi szükséglete!

Mennyi az "ideális" hízás?

Korábban 10-12 többletkilogrammot engedélyeztek az orvosok, manapság a várandósság előtti súly függvényében határozzák meg mindezt; a gyakorlatban ez annyit tesz, hogy egy karcsú, filigrán testalkatú kismama többet, míg teltebb társai valamivel kevesebbet hízhatnak az átlagosnál.

Miből adódik a várandósság alatt felszedett többletsúly, illetve mennyi idő elteltével szabadulhatunk meg tőle?

  • a baba 3000-4000 gramm;
  • a terhesség alatt a méh izomzata megvastagodik, ami plusz 900 grammot jelent;
  • a méhlepény súlya úgy 600 gramm;
  • a teltebb dekoltázs is minimum 400-500 gramm súlytöbbletet eredményez;
  • bármilyen meglepő, de a vér mennyisége is nagyobb lesz, ez körülbelül 1200 grammot jelent;
  • a szervezet vízvisszatartása miatt nagyjából 2000-3000 grammnyi folyadék is felgyülemlik;
  • na és persze raktározódik némi zsír is...

Az, hogy milyen gyorsan nyerjük vissza eredeti súlyunkat, nagyban függ a felszedett kilók minőségétől – vagyis ha a kelleténél több zsírpárnát gyűjtöttünk, testsúly is nehezebben normalizálódik, de ha a felszedett kilók nagyobbik része a babával és "tartozékaival" (méh, magzatvíz, méhlepény, vizesedés, stb.) függ össze, viszonylag könnyű lesz eltüntetni a felesleges kilókat.

Megjegyzendő, hogy a hirtelen, kampányszerű fogyás senkinek sem tesz jót; a hosszú évek/hónapok alatt lerakódott zsírpárnákban méreganyagok is raktározódnak, gyors felszabadulásuk a baba és a mama egészsége szempontjából egyaránt káros, a zsírpárnákból felszabaduló mérgek az anyatejben is kiválasztódnak.

A szülés utáni hetekben nem szabad diétázni, leghamarabb a 3 hónapos növekedési ugrás után lehet kezdeni a fokozatos életmódbeli változtatásokat:

  • Elsősorban az étkezési szokásokat kellene átformálni; a reggeli – és esetleg az ebéd is – legyen bőséges, de az uzsonna és a vacsora már ne tartalmazzon szénhidrátot. A nap vége felé kerüld a kenyeret, péksüteményeket, helyettük inkább gyümölcsöt, zöldséget, tejtermékeket, halat vagy húst fogyassz.
  • Mindig ügyelj a megfelelő D-vitamin és fehérjebevitelre!

További tippek:

  • Fehér kenyér helyett egyél inkább teljes kiőrlésű barna kenyeret;
  • csökkentsd a cukor mennyiségét (de ne használj édesítőt, mert bekerül az anyatejbe);
  • édesség helyett inkább valamilyen gyümölcsöt vagy joghurtot fogyassz;
  • a szénhidrátban gazdag köreteket helyettesítheted párolt, sült vagy grillezett zöldségekkel;
  • a gyümölcslevekkel viszont légy óvatos, néhány kivételtől eltekintve, rengeteg hozzáadott cukrot tartalmazhatnak!

Cikkünk tájékoztató jelleggel íródott, nem minősül orvosi szakvéleménynek, illetve nem pótolja a szakorvosi vizsgálatot!

Kapcsolódó cikkeink