KeresésFelhő, kulcsszavak
allergia  alvás  anyaméh  anyaság  anyatej  apa  asztma  baba  babaruha  babatáplálás  bébiétel  betegség  bőr  bőrápolás  bőrvédelem  családi pótlék  családtámogatás  császármetszés  csecsemő  cukorbetegség  depresszió  diéta  divat  dohányzás  Down-szindróma  D-vitamin  egészség  ekcéma  elhízás  ételallergia  étkezés  étrend  fájdalomcsillapítás  fertőzés  fogamzásgátlás  fogantatás  fogyókúra  folsav  genetika  gyed  gyermekprogram  gyermekvállalás  gyes  H1N1  hallás  hányás  hasmenés  hímivarsejt  hízás  hormon  hormonok  hozzátáplálás  ikrek  immunrendszer  influenza  játék  kalcium  köldökzsinórvér  koraszülés  koraszülött  kórház  KRIO Intézet  kutya  láz  lombikbébi  magzat  meddőség  megfázás  menstruáció  mese  mesekönyv  mesterséges megtermékenyítés  munka  munkavállalás  napozás  nátha  nőgyógyász  nyár  őssejt  őssejtbank  őssejtterápia  otthonszülés  ovuláció  pajzsmirigy  párkapcsolat  PCOS  peteérés  programajánló  programok  pszichológia  sperma  spermium  sport  stressz  szerelem  szex  szoptatás  sztármami  szülés  szüléstörténet  születés  születés hete fesztivál  szülőszoba  tanulás  táplálkozás  tápszer  tej  terhesség  termékenység  torna  trombózis  újszülött  ultrahang  utazás  vajúdás  várandósság  védőoltás  vetélés  vitamin  vitaminok 

HPV: tények és tévhitek

A genitális szemölcsök méhnyakrákhoz vezetnek.

2009.02.28.
HPV: tények és tévhitek

Senki nem tudja, hány álmatlan éjszakát kell ennek a mítosznak a számlájára írni. Az igazság azonban az, hogy a genitális szemölcsnek nevezett húsos kitüremkedések szinte mindig jóindulatúak. Az esetek döntő többségében nem vezetnek rákhoz, nem válnak rákossá és nem hajlamosítják a beteget a rákbetegségre.

Dr. Katherine Stone, az ASHA (American Social Health Association) HPV Tudományos Tanácsadó Bizottságának tagja szerint a genitális szemölcsöknek „nem kell senki fejében sem rögtön rákra utaló vörös jelzésként működni”.

A humán papillomavírusnak több mint 70 fajtája van, a legtöbbjük nagyon specifikus területeken jelenik meg és nagyon specifikus patologikus elváltozást okoz. A rákkal legszorosabban összefüggőek a 16, 18, 31 és 45 fajtájú HPV-k, csekélyebb mértékben még fél tucat fajta kapcsolódik ide. Ezek a „nagy kockázatú” fajtaként ismertek, nem azért, mert általában vagy gyakran okoznak rákot – a méhnyakrák az Egyesült Államokban ma ritka betegség, a pénisz rák pedig még annál is ritkább – hanem azért, mert a rák kialakulásának ritka esetében általában visszavezethető valamelyik ilyen fajtára. Ezzel együtt érdemes megismételni: a méhnyaknál nagy kockázatú HPV-vel rendelkező nők többségénél nem alakul ki méhnyakrák.

A közönséges genitális szemölcsökről Dr. Doug Lowy, a Nemzeti Rák Intézet Sejt Onkológiai Laboratóriumának vezetője a következőt mondja: „Ezeket olyan HPV fajták okozzák, amelyeket szinte soha nem találunk meg rákbetegségnél.” Ezek az „alacsony kockázatú” típusok, a 6, 11, 42, 43 és 44. Ha nem genitális szemölcsöt okoznak, átmeneti rendellenességet produkálhatnak a kenetvizsgálat eredményében, és leggyakrabban egyáltalán nem járnak tünettel.

Gyakorlati szempontból a genitális szemölcsökkel rendelkező férfitől nem lehet más szexuálisan aktív férfinél nagyobb valószínűséggel rákot okozó HPV fajtát elkapni.
A szakértők ajánlják, hogy genitális szemölcsökkel – vagy bármilyen más nemi úton terjedő betegséggel – kapcsolatba kerülő nők végeztessenek rendszeres kenetvizsgálatot. Ez azért szükséges, mert a védekezés nélküli szexuális tevékenység során kapcsolatba kerülhetett nagy kockázatú HPV fajtával. Emellett minden szexuálisan aktív nőnek javasolt a kenetvizsgálat elvégzése, mivel a HPV fertőzés igen gyakori. Érdemes megjegyezni, hogy férfiak és nők egyaránt fertőzhetnek és fertőződhetnek nagy kockázatú HPV-vel, függetlenül attól, hogy van-e genitális szemölcsük.

Ha tetszett a cikk, kérjük értékeld!
Új hozzászólás

Min. 3, max. 8 karakter, csak a magyar abc betűi

Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások