Mit egyen a szoptatás időszaka alatt a kismama?
Várszegi Viktória
2011. február 2.

Mitől függ az anyatej mennyisége és minősége?

  • Bár igaz, hogy elkél némi többletenergia, de most sem kell kettő helyett enni, hiszen mindössze 2500, maximum 3000 kalória egy szoptatós kismama napi kalóriaigénye.
  • Egészséges táplálkozás mellett nem lehet baj a tej összetételével sem, kivéve ha valamilyen hiánybetegség áll fenn, ilyenkor az anyatej is híján lesz ezeknek az anyagoknak - ezekben az esetekben a mama szervezetének vitaminkészleteit kell mielőbb feltölteni.
  • A tej zsírszegénysége csak szélsőséges helyzetben, súlyos alultápláltság mellett fordulhat elő; normális esetben a zsírok mennyisége állandó az anyatejben.

Amit mindenképp fogyasszunk:

  • Fehérjék: (szárnyas) húsok, tojás, tejtermékek (tej, sajtok, joghurtok, túró), olajos magvak, hüvelyesek (bár vannak kivételek, pl. a borsó nem feltétlenül ajánlott).
  • Omega-3 zsírsav: halak, lenmagolaj.
  • A zöldségek közül elsősorban a sütőtök, a cékla, a répa, a tök, a saláta, a zeller és cukkini, illetve a sóska és a spenót ajánlottak; a gyümölcsök közül pedig a banán, az alma és a körte valamint a szilva és a szőlő tartalmazzák leginkább a szoptatós kismama számára elengedhetetlen tápanyagokat.

… és amit lehetőleg ne:

  • hagymafélék;
  • bab, lencse, kukorica;
  • káposzta, gomba;
  • szénsavas üdítők, nehéz (zsíros vagy füstölt) ennivalók.

Fokozott óvatosság mellett ajánlott:

  • azok a bizonyos "k" betűsök, mint karfiol, karalábé, kelbimbó;
  • a hüvelyesek közül a borsó;
  • továbbá a kivi és a narancs;
  • a paradicsom, a paprika, a brokkoli, a retek;
  • valamint a tej és a csokoládé.

Kávé és tej…

Egy kis csésze fekete még nem okoz problémát a babának sem, de a túlzott mennyiség katasztrófához vezethet. Bizonyára tapasztaltad már, milyen kellemetlen következményei lehetnek a gyakori kávézásnak (idegesség, remegés, stb.), sajnos a picire is ugyanilyen hatással van a koffein.

A tejjel kapcsolatban kicsit ingoványosak az ajánlások; egyrészt "hivatalosan" napi fél literrel kellene fogyasztani belőle, másrészt tagadhatatlanul szerepet játszik a hasfájásaban az arra hajlamos babáknál. Ha érzékeny pocakú a baba, csak keveset - például egy könnyű tejeskávé formájában - igyunk, lehetőleg naponta csak egyszer.

A többit ki kell tapasztalni…

Legjobb, ha a baba reakciói alapján állítjuk össze a menüt, vagyis elég, ha akkor száműzzük az étlapról a gyanús fogásokat, ha nyűgös, nyugtalan lesz szopizás után a csöppség.

Az éppen aktuális étellel kapcsolatban úgy mehetünk biztosra, ha a hasfájós nap után két hétig nem fogyasztunk belőle, majd ismét megpróbálkozunk vele; ha megint nyűgös lesz a kicsi, nincsenek további kérdőjelek, megvan a "bűnös".

Kapcsolódó cikkeink