Öt tévhit a fogyókúráról
Várszegi Viktória
2013. július 17.

Minél gyorsabban, minél többet szeretnénk lefogyni, természetesen úgy, hogy a szénhidrátot kihagyjuk, és alig eszünk - ez lenne a biztos siker titka? Nem feltétlenül. Öt tévhitet igyekszünk megcáfolni és körüljárni, ami a köztudatban él a fogyókúráról.

Itt a nyár! Ebben az időszakban kezdenek a legtöbben fogyókúrázni, hiszen lekerülnek a vastag ruhadarabok, amelyek a téli hidegben - többé-kevésbé - el tudták takarni a problémás testrészeket. A melegebb időjárással együtt viszont lengébben öltözünk, és így már jobban elő- és feltűnhetnek a pluszkilók...

Hogyan kezdjük a fogyókúrát és milyen tempóban? Káposztakúra vagy gyümölcsnap? Vagy egyik sem jó megoldás? Számos tévhit él a köztudatban, az alábbiakban a leggyakoribbakat szeretném eloszlatni.

1. tévhit: Gyorsan szeretnék lefogyni
Sokan hirtelen akarnak megszabadulni a feleslegtől, és minden ezzel kapcsolatos diétát, receptet, csodabogyót kipróbálnak, amit a szomszédasszony, a fodrász, a barátnő javasol. A fogyókúra után pedig visszahízzák a leadott súlyt vagy még többet is - ez a jojó effektus. Mivel a tapasztalatok szerint a lassú, heti 0,5-1 kg fogyás marad meg általában tartósan, itt is igaz a mondás: "Türelem, rózsát terem!"

2. tévhit: Koplalok, nem eszem semmit, úgy fogok lefogyni
A koplalással, nemevéssel nagy bajt okozhatunk a szervezetünknek. Kb. másfél nap után a testünk a saját fehérjéit kezdi el bontani, és ha belegondolunk, hogy pl. a szívünk, a tüdőnk izmai is fehérjékből állnak, akkor máris láthatjuk, hogy ártunk magunknak. A legjobb a személyre szabott étrend, de általánosságban azt mondhatjuk, hogy az 1200-1500 kcal az az energiamennyiség, amelynél a fogyás beindulhat.

3. tévhit: Csak egy vagy két fajta ételt fogyasztok, a többit mellőzöm
Ha hosszabb ideig ugyanazt fogyasztjuk, egy idő után nemcsak unalmassá válik, de bizonyos tápanyagokból a szervezetünk hiányt fog szenvedni, amelynek egészségi következményei is lehetnek. Mindennap együnk tehát gabonaféléket, zöldséget, gyümölcsöt, tejet és/vagy tejtermékeket, húst és/vagy húskészítményeket.

4. tévhit: Naponta maximum egyszer vagy kétszer eszem
A fogyókúrázóknak is a napi 4-5-szöri étkezés ajánlott, az energiamennyiséget elosztva. A többször-keveset elvet kell alkalmazni, így a szervezetünket nem terheljük meg hirtelen nagy mennyiségű étellel.

5. tévhit: Szénhidrátot nem eszem
A szervezetünknek minden energiát adó tápanyagra szüksége van, azaz fehérjét, szénhidrátot és zsírt is naponta kell fogyasztani, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat, még ha fogyókúrázunk is.

Két okból is ajánlott a zsiradékfogyasztás mérséklése: egyrészt azért, mert a magyar lakosságnak a kutatások szerint magasabb a zsiradékbevitele, mint az ajánlott, másrészt a vizsgálatok alapján a fogyókúrában a csökkentett zsiradéktartalmú diéta bizonyult hosszútávon sikeresebbnek az alacsonyabb szénhidráttartalmúval szemben.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Az ételkészítésnél a húsokról távolítsuk el a látható zsiradékot, bő zsírban sütés helyett válasszuk az alufóliában, teflonedényben való sütést, esetleg grillezést, tejtermékek és húskészítmények esetében pedig preferáljuk a zsírszegényebbeket!

Végezetül ne feledjük: a jól megtervezett, egészséges fogyókúra során az egészségi következmények kivédése mellett a közérzetünk is jobb lesz, valamint előbb-utóbb beleférünk a kívánt ruhánkba. Ehhez viszont kitartás és akaraterő kell, amelyhez sok sikert kívánok!

A szerző a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.