Valóban light-e a light?
Várszegi Viktória
2011. január 8.

A bűvös felirat…

A light, vagyis alacsonyabb zsírtartalmú élelmiszerek, jellemzően a tejtermékek - de akad már ilyen megjelölésű chips(!) is a boltok polcain – csomagolásán található kalóriatáblázatot sem árt megnézni. A "hiányzó" zsírtartalmat valamilyen más anyaggal – általában keményítővel – pótolják az előállítók, ami azért probléma, mert ezek a bizonyos anyagok jobbára a szénhidrátok közé tartoznak, ebből adódóan hizlalnak is!

A sovány tej nem hizlal, de…

A csökkentett zsírtartalmú tejekkel sem feltétlen járunk jól; mert ugyan valóban nem hizlalnak, de a tejben található, klasszikus zsírban oldódó vitaminok mennyisége is igen alacsony bennük, minthogy zsírtartalmuk is csekély.

Az édesítőszerek sem kalóriadúsak, viszont étvágyat csinálnak…

A mesterséges édesítőszerek sem hizlalnak önmagukban, ellenben becsapják a szervezetet, ugyanis fogyasztásukkor az ugyanúgy reagál, mintha cukrot vittünk volna be; vagyis heves inzulintermelésbe kezd, amely rövid úton kiváltja a nemkívánatos éhségérzetet is.

Mi az a Glikémiás Index (GI)?

Ha valaki fogyni akar, vagy csak szeretné megtartani jelenlegi testsúlyát, akkor az enni- innivalók zsír- és kalóriatartalma mellett oda kell figyelni az adott termék glikémiás indexére (GI) is.

Hasznos mérőszám, segítségével – részben – kontrolálhatjuk szervezetünk zsírtermelését!

A glikémiás index egy számérték, mely azt jelzi, milyen gyorsan/lassan szívódik az egyes ételféleségekben található szénhidrát. Az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerekben található szénhidrátok lassan szívódnak fel, ezáltal hosszan tartó telítettség érzést biztosítanak, vagyis fogyasztásuk után lassabban éhezünk meg újra. Továbbá az étkezések után kevesebb glükóz kerül a véráramba, ennélfogva a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz a sejtekbe épülhessen. És ami a lényeg: ha kevesebb inzulint termelődik, kevesebb zsír is raktározódik a szervezetben!

A Babásmamás.hu sem bírálni, sem rosszhírét kelteni nem akarta a különböző élelmiszeripari termékeknek, minthogy egyet sem nevezett meg konkrétan ezek közül, csupán néhány - és természetesen nem minden ilyen jellegű termékre jellemző - információra szerette volna felhívni a figyelmet!