Kismamák karácsonya, avagy kezem lábam a hormonoktól sosem fázik, totyogva lépdelek a hóban, mert ilyenkor sok kismama eltanyázik
Spira Eszter
2021. december 13.

Az év egyik legszebb időszaka a december. Ünnepi fények mindenhol, lázas készülődés, fahéj és narancsillat. Ugyanakkor mindannyiunk számára hatalmas stresszfaktor is: meg kell találni a tökéletes ajándékot mindenkinek is. El kell készülni a folyamatban lévő munkákkal, dekorálni és csinosítgatni, kell, hogy az a bizonyos egyetlen egy nap- a karácsony- tökéletes legyen. De miért is kell annak lennie? És ami még ennél is fontosabb: milyen áron lesz tökéletes?

Itt egy szép könyv, ott egy labda, ja nem. Az az én hasam!

 

Kismamának lenni télen (is) elég komoly feladat. Hol van az a kabát, amiben kényelmesen elfér a hasad, de nem fulladsz meg benne? Egyáltalán minek vennél fel bármit, ha mínusz öt fokban is patakokban folyik rólad az izzadtság? Ha ehhez csupán annyit tennénk hozzá, hogy télen is ki kell hordani azt a gyereket, már önmagában ez is egy szép feladat lenne. De akkor elérkezik a december, ahogy az minden télen lenni szokott, és vele együtt az ünnepi forgószél, ami elől még ilyen súlyosan sem lehet kitérni, a végén úgyis felkap. De nem mindegy, hogy milyen sebességgel dobál, és a végén hol és hogyan tesz le.



 

Ajándékot mindenkinek!

 

Hiszen mindig így szoktad, most miért lenne másképp? Még a munkahelyeden a portásnak is szoktál egy apró figyelmességgel kedveskedni, mert olyan aranyosan mosolyog rád reggelente. Érzed, hogy most kevésbé vagy pörgős, de hát a szokás, az szokás! Tökéletes ajándék és meglepetés nélkül márpedig nincs ünnep! Ez a Bibliában is benne van. Tehát szentírás. Vagy ne mott olvastad? Persze, hogy nem! Felesleges lenne most azzal a közhellyel előhozakodnom, hogy az ünnep nem az ajándékokról szól. Egyrészt azért, mert nem is teljesen igaz, másrészt azért, mert ha neked fontos, akkor mindegy, hogy ki mit gondol. A lényeg, hogy reális célokat kellene kitűznőd magad elé az ünnep közeledtével.

Az például egyáltalán nem reális, hogy az x-ik hónapban terhesen, egész napi munka után négy réteg tollkabáttal a testeden, valamelyik agyonfűtött heringes dobozban, akarom mondani plázában, csoszogj negyven tonna szatyorral a karodon, hogy megtaláld a tökéletes ajándékot a fél bolygónak. Nemcsak, hogy nem reális, de enyhén szólva ártalmas is. Megizzadsz, cipelsz, talpalsz órákon át. Még kismamatornának is túl sok. Napi tennivalónak meg nemes egyszerűséggel őrültség.

Ehelyett idén inkább jó előre gondold át alaposan, hogy kinek mi lenne az ideális ajándék, és szépen rendeld meg otthonról a foteledből, felpolcolt lábakkal. Igen, így is lehet, és az ajándék értékéből semmit nem vesz el az, hogy ebben az évben nem életedet és véredet adtad a szeretteidnek szánt tárgyakért. Most azt gondolod, hogy de akkor hol magad a karácsonyi hangulat? Hol fogod hányásig hallgatni az All I want for Christmas-t, a White Christmas-t és az egyéb giccsparádékat, ha nem a plázák hangszórójából? Hol maradnak a fények, a sapkák, sálak és kesztyűk, a forraltbor és a betlehemi jászol? Ha még mindig kétségeid voltak, hogy van értelme ezt a cikket végigolvasni, akkor most végképp eloszlatom: Fogd meg életed párját, születendő gyermeked édesapját, és irány a karácsonyi vásár! Szépen, lassan, komótosan, kézenfogva sétáltok egyet, csakúgy céltalanul. Ott vannak a fények, a zene, a betlehemi jászol, és kellemes forraltbor illat terjeng a levegőben (reméljük nem lesz tőle hányingered!) Még a shoppingolás élményét is kimaxolhatjátok azzal, hogy a már korábbban online beszerzett ajaádnékokhoz megvehetitek a tökéletes csomagolópapírt. A forraltborral pedig óvatosan, mert telis tele van cukorral, ami igen émelyítő tud lenni, nem beszélve a terhességi cukorbetegségről!

 



Vacsora 30 főre nálunk

 

Hiszen mindig így szokott lenni, most miért lenne másképp? Gondolod magadban. Hát felejtsd el! Ez most nem annyira jó ötlet. A főzés és sütés  nagyon klassz dolog, főleg annak, aki még élvezi is, de mostanra már nyílván te is tudod, hogy egy ilyen vendégség nemcsak az étel elkészítéséből áll. Ahhoz be is kell vásárolni, elő kell készíteni a konyhát, a lakást. A vacsorához kellenek üdítők, italok, előtte rágcsa, utána kávé és desszert. Az ünnepek egyik legfontosabb része a közös, családi étkezés, de ez talán még az ajándék beszerzésnél is nagyobb tortúra. Erre neked jelenleg, és mostantól még jó sokáig, semmi szükséged. Természetesen nem azt mondom, hogy akkor idén nincs karácsonyi vacsora, hiszen a családi együttlét nagyon fontos és hangulatos, kivéve, ha egy ponton a család összes tagja egymásnak feszül. Csak arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy kismamaként érdemes ezt is egy kicsit másképp csinálni. Először is vásárolj be olyan élelmiszerüzletben, ahol házhozszállítanak. A friss dolgokat, mint például a hús és hal, szerezze be valaki helyetted a piacon, vagy azon a helyen, ahol szoktad. Ha általában nálatok szokott lenni az egyik családi összejövetel, akkor vagy készüljetek közösen a pároddal, vagy ami még jobb, vonjátok be a családot amennyire csak tudjátok! Delegálj! Kérd, hogy valaki hozza a desszertet! Semmi nem fog történni, ha idén nem posztolod az Instagramra a tökéletes házi  készítésű bejglidet és a mesebeli mézeskalács házikódat, amit Jancsi és Juliska boszorkája is megirigyelhetne. Minden tökéletes lesz akkor is, ha nem egyesével készíted el mindenkinek személyre szabottan a kedvenc koktélját, és éjfélkor még nem szervízod fel a tökéletes, se nem száraz, se nem tocsogós mákos gubádat, amiről egész évben mindenki álmodozik.




 

 

Semmi mást nem kérek karácsonyra, csak téged három idegösszeroppanás nélkül 

 

Tekintsd az idei karácsonyt főpróbának! Jövőre, kisbabával már úgyis teljesen más lesz. Egyrészt sokkal de sokkal csodálatosabb, másrészt akkor már igazi, konkrétabb fizikai akadálya lesz a tökéletes karácsony kivitelezésének. Fáradtabb leszel (igen, még ennél is), a fókusz valahol egészen máshol lesz, és a feladataid száma is a négyzetre emelkednek majd. Ha épp újszülöttet szoptatsz, akkor azért ég oda egy kicsit a bejgli, ha pedig totyogód van, akkor azért. Ha pedig már együtt készítitek a mézeskalácsokat, akkor az apró tenyerek által formált csillag és csengettyű is teljesen új értelmet fog nyerni (és valószínűleg nyomokban sem fog hasonlítani egyik formára sem). Meg kell próbálnod elengedni azt a fajta tökéletességre való törekvést, amit az Instagram, a Facebook, a Pinterest és egyéb social mediás ellenségeid szeretnének lenyomni a torkodon, és megtalálni azt a belső békét, ami segít abban, hogy az igazán szép dolgokat meglásd, esetleg a gyűrött, vasalatlan ingen innen és túl. Legyen ennek, és ezen túl az összes ünnepi készülődésnek a mottója: Elenged, elenged, elenged! 



Kellemes ünnepeket!

 

Spira Eszter